Home
La Asociación Formación Cooperación Olimpiadas geología
Publicaciones Geocamp
La Revista
Recursos
Cómo asociarse
 
 

AEPECT Catalunya proposa una segona edició del cicle de conferències La Geologia és notícia que es va iniciar el any passat. Pretenem que experts en diferents disciplines geològiques apropin aquesta matèria a la societat. Seguim apostant per descentralitzar les conferències i relacionar-se amb el dia de lliurament de premis als guanyadors olímpics dels diferents territoris. Així doncs, es faran a Girona, Lleida i Tarragona del 22 de febrer al 8 de març. Esperem que despertin el vostre interès i poder retrobar-nos-hi.

DIA 22 DE FEBRER GIRONA


LLOC: Sala d'actes de la facultat de Ciències de la Universitat de Girona

HORA: 19:00

Conferència: Els fòssils: una finestra oberta a la història de la vida.

A càrrec de: Amelia Calonge, Departamento de Geología de la Universidad de Alcalá y Presidenta de la Asociación para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra. A.calonge@uah.es

L'amplia varietat d'essers vius sobre la terra és el resultat de milions d'anys d'evolució tal i com l'evidencien els fòssils testimonis de la vida en el passat.

Els fòssils més antics trobats fins ara tenen 3500 milions d'anys i són bactèries. Durant la major part de la seva existència a la Terra la vida va estar constituïda per organismes unicel·lulars. En aquest temps es van desenvolupar els principals processos metabòlics i reproductors coneguts i es va originar la cèl·lula eucariota. Els organismes pluricel·lulars van surgir fa uns 550 milions d'anys. La història de l'Homo Sapiens es limita als últims docents mil anys, un temps curtíssim de la història de la Terra. En aquesta línia, es descriuen els esdeveniments bàsics que coneixem: diversificacions tipus explosió cambriana i ordoviciana o la dels mamífers actuals, fets puntuals d'extincions massives com les crisis Permiana i Cretàcica.

 

DIA 1 DE MARÇ LLEIDA


LLOC: Sala de Juntes del 2n Pis, edificio Rectorat, Universitat de Lleida

HORA: 18:30

Conferència: Els Geoparcs. Un nou impuls pel territori, una nova oportunitat per la geologia.

A càrrec de: Ferran Climent, geòleg, director del Geoparc de la Catalunya Central. ferran@geoparc.cat

Des de l'any 2000 existeix a Europa una Xarxa de territoris en els que la geologia hi adquireix un protagonisme especial. Però de fet van molt més enllà, els Geoparcs tracten sobre persones i territori, i es desenvolupen sota els auspicis de la UNESCO.

Són territoris ben delimitats, amb una forta personalitat i un patrimoni geològic excepcional que promouen una estratègia de desenvolupament socioeconòmic sostenible. Promocionen la seva identitat a través del geoturisme, potenciant la geologia i els altres valors naturals i culturals, i procurant pel benestar dels seus habitants.

Els Geoparcs tenen especial cura de la divulgació així com d'afavorir la recerca i la geoconservació. És en aquest context on la geologia té una gran oportunitat per donar-se a conèixer a la societat.

El Geoparc de la Catalunya Central, des del 2012, és el primer de Catalunya!

Ferran Climent. Director científic del Geoparc de la Catalunya Central.

 

DIA 8 DE MARÇ TARRAGONA


LLOC: Sala d'actes de la Facultat d'Educació

HORA: 19:00

Conferència: Les aigües subterrànies: de les idees prèvies als conceptes bàsics.

A càrrec de: Joan Bach, Unitat de Geodinàmica Externa i d'Hidrogeologia. Universitat Autònoma de Barcelona. Joan.Bach@uab.cat

Les aigües subterrànies són les més desconegudes i misterioses en la cultura popular, segurament a causa de la impossibilitat d'observar-les directament.

Aquesta dificultat ha generat al llarg de la història de la humanitat una gran quantitat de teories explicatives sobre la procedència i circulació d'aquesta aigua, que fins al segle XVII van estar molt allunyades de la concepció que la ciència té en l'actualitat. En general, en considerar que l'aigua de pluja no era suficient per justificar l'aigua que circulava pels rius van haver proposar models que al·ludien a una circulació subterrània des dels oceans a les deus. En l'actualitat, sabem que l'origen de la major part de les aigües continentals són les precipitacions i quantifiquem els recursos disponibles en base a la seva distribució en les conques hidrogràfiques.

A partir d'aquestes consideracions prèvies aplicades als alumnes de secundària, s'exposaran exemples d'activitats per ajudar a entendre i visualitzar els conceptes bàsics sobre les aigües subterrànies.