Home
La Asociación Formación Cooperación Olimpiadas geología
Publicaciones Geocamp
La Revista
Recursos
Cómo asociarse
 
 

Les dates s’han escollit també en dies propers a un altre dels esdeveniments promoguts per la nostra associació, les olimpíades de Geologia, que en la seva 1a fase regional tindran lloc el proper 2 de març i una final nacional a Santander el dia 24 de març. Esperem que aquest conjunt d’actes engresquin a professor, alumnes i població en general a ampliar el coneixement dels fenòmens geològics recents.

Una erupció submarina a El Hierro té a tothom preguntant-se si apareixerà una nova illa a Canàries; el terratrèmol de Lorca deixa víctimes mortals i danys materials malgrat la seva relativa baixa magnitud; el tsunami del Japó posa en alerta tot el món pel risc de fuga radioactiva a la central nuclear de Fukushima; un volcà islandès de difícil pronunciació deixa mig món sense trànsit aeri. Amb tota certesa, la geologia és notícia. Les Ciències de la Terra són presents en els mitjans de comunicació o en el cinema. Però... Coneixem les interpretacions científiques dels esdeveniments recents? On podem trobar dades per treballar amb els alumnes o, simplement, per saber-ne més? Som capaços d’explotar didàcticament el protagonisme de la Geologia.

DIA 17 DE FEBRER - BARCELONALloc: Institut Jaume Almera ( Sala d’actes). C/ Lluis Sole Sabaris s/n. Barcelona. E-08028
Hora: 18:00
Conferència: QUÈ PODEM APRENDRE QUAN LA TERRA TREMOLA?
A càrrec de: Dr. Jordi Diaz. Investigador CSIC, geofísic del Institut Jaume Almera

Avui en dia, la gent està familiaritzada amb els terratrèmols; els diaris i les teles solen mostrar els efectes destructors de les ones sísmiques quan els danys són importants o be quan succeeixen prop de casa nostra. Menys gent està al corrent de que aquestes mateixes ones sísmiques són la millor eina que tenim per “cartografiar” l’interior de la terra. En aquesta xerrada veurem com treballa un sismòmetre i explicarem com, mitjançant el registre i l’anàlisi de diferents tipus d’ones sísmiques d’origen natural o artificial, podem arribar a visualitzar l’interior del nostre planeta.

DIA 24 DE FEBRER - LLEIDA


Lloc: Institut d’Estudis Ilerdencs. (Plaça Catedral s/n, 25002 Lleida).
Hora: 19:30
Conferència: QUAN ELS TERRATRÈMOLS SÓN NOTÍCIA!
A càrrec de: Dra. Marta González. Geòloga. Institut Geòlogic de Catalunya i vocal TIC de la AEPECT.

Després d’un sisme catastròfic els mitjans de comunicació informen de les conseqüències d’aquest fet sobre les persones, edificis, economia, entorn,... Però, perquè dos terratrèmols de mateixa magnitud en zones diferents provoquen danys i victimes diferents? Quants terratrèmols es produeixen al mon cada any? Qui és Tilly Smith? Què cal fer per sobreviure a un tsunami? Què hem après dels últims terratrèmols? Aquestes i altres preguntes es respondran en aquesta conferència a través d’alguns casos reals.

 

DIA 9 DE MARÇ - GIRONA


Lloc: Aula magna de la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona. (Avda Montiliv s/n, Girona)
Hora: 19:30
Conferència: LLIÇONS DEL TERRATRÈMOL DE LORCA 2011
A càrrec de: Dr. Pedro Alfaro (Universidad de Alicante) i Juan Antonio López (IES Ramon Arcas de Lorca). Geòlegs

El terratrèmol de Lorca de maig de 2011 va commocionar els ciutadans de Lorca. Malgrat la relativa baix magnitud (M=5.1), el terratrèmol va causar nombrosos danys materials i, malauradament víctimes mortals. En aquesta conferència s’exposaran les principals lliçons que la comunitat científica i altres col·lectius han aprés d’aquest terratrèmol. Així mateix, s’explicaran algunes iniciatives de sensibilització i autoprotecció en front de terratrèmols dirigides a estudiants de diferents nivells educatius.

DIA 16 DE MARÇ - TARRAGONA


Lloc: Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (Sala de Graus)
Hora:19:30
Conferència: VOLCANS DE PEL·LÍCULA. EL CINEMA COM A RECURS DIDÀCTIC EN LES CIÈNCIES DE LA TERRA.
A càrrec de: Dr. David Brusi. Geòleg. Director del Departament de Ciències Ambientals. Universitat de Girona. Director del Centre GEOCAMB (Xarxa TECNIO, ACC1Ó, Generalitat de Catalunya). Editor de la revista "Enseñanza de les Ciencias de la Tierra", publicada per l'AEPECT.

La presentació multimèdia "Volcans de pel·lícula" aprofundeix en la caracterització de les "disaster movies" i repassa alguns exemples de pel·lícules de volcans, parant una especial atenció als encerts i errades de les més conegudes. A través d'un conjunt de seqüències seleccionades, es revisen les nocions més bàsiques de la vulcanologia.

 

DIA 30 DE MARÇ - MANRESA


Lloc: UPC de Manresa (Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa )
Hora:19:30
Conferència: ELS GEOPARCS. UNA FORMA ALTERNATIVA D’APRENDRE GEOLOGIA.
A càrrec de: Dra. Amelia Calonge. Universidad de Alcalá de Henares. Presidenta de la AEPECT

Els Geoparcs constitueixen un canvi didàctic des de mètodes d’ensenyament tradicionals, cap a noves fórmules d’ensenyar geologia més actives i participatives. La proposta de “Geo-rutes” que incloguin punts d’interès geològic i educatiu ens permet ensenyar, fugint de continguts i aprenentatges memorístics. Les recents propostes de modificar el sistema educatiu podrien donar l'oportunitat d'intentar recuperar l’assignatura de Geologia i els Geoparcs una eina alternativa per treballar competencialment de manera experimental, significativa i atractiva.